12 бер. 2019 р.

Всесвітня мережа відзначає 30 років!

12 березня 2019 року всесвітня мережа святкує своє 30-річчя. 
Три десятиліття тому, 12 березня 1989 року, англійський фахівець в області інформатики сер Тімоті Бернерс-Лі (Tim Berners-Lee) запропонував керівництву CERN глобальний гіпертекстовий проект, який дозволив би вченим організувати спільне зберігання і загальний доступ до інформації. Це був проект Всесвітньої павутини — World Wide Web або WWW, який був схвалений і реалізований. І хоча всесвітня павутина виглядає інакше, і призначена для зовсім інших цілей, 30 років тому на цей проект були зовсім інші плани.
Ключові елементи, які Бернерс-Лі розробив і реалізував спільно зі своїми соратниками, і зараз лежать в основі Павутини. Це ідентифікатори URL (приватний випадок уніфікований ідентифікатор ресурсу URI), протокол передачі гіпертекстових документів HTTP і мова розмітки документів HTML. І хоча зараз це здається звичайними і очевидними речами, в той час це був справжній прорив для ери комп'ютерних технологій.
В рамках проекту були вироблені перші специфікації, які стали стандартами WWW, створений перший у світі веб-сервер “httpd” і перший в світі гіпертекстовий веб-браузер, одночасно служив редактором HTML, що працює за принципом WYSIWYG (What You See Is What You Get — “що бачиш, то і отримаєш”).
Винаходи та розробки такого рівня трансформують уявлення людей про те, як використовувати нові технології. Павутина працює на основі мережі Інтернет, але саме її багато користувачів і вважають інтернетом. Втім, зараз від першої в світі мережі мало що залишилося. Втім, це до кращого.
За тридцять років інтернет дістався до всіх сфер людського життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...